#96 – ”Speaker-Christer”

De är personerna som uppnått en Fröken Ur-typ av fame – alla känner igen rösten, ingen känner igen ansiktet.

Jag talar naturligtvis om matchspeakrarna.

Det här är en hyllning till dessa kajplatser i hockeysjön. Personerna som gör en hockeymatch till den upplevelse den är, utan att de någonsin nämns i matchreferaten. Tycker du att det här känns irrelevant? I sådana fall är du en del av problemet. Problemet som gör att matchspeakrar världen över lever i en onödig anonymitet.

Under större delen av 90- och 00-talet sköttes sysslan av Christer. Eller vi tror i alla fall att den sköttes av Christer, för i själva verket var det nog egentligen två personer som stod för pratandet. Den ene satt nere vid rinkside mellan utvisningsbåsen, medan den andre satt… ja, någon annanstans.

Om vi låter osäkra nu så är det för att vi är det. Stämmorna var nämligen identiskt lika, en röstterapeut hade inte kunnat skilja dem åt. Men då personen/personerna då och då lämnade över till ”Christer, i speakerbåset” får vi nog, trots allt, anta att de var två stycken. Såvida vi inte pratar om a pretty bad case of personlighetsklyvning.

Däremot utesluter vi inte att båda dessa skuggfigurer heter Christer. Därför låter vi ”Speaker-Christer” fungera som samlingsnamn för de två tvillingrösterna.


I alla fall.


Våra tre favoritminnen av ”Speaker-Christer”:


3. En åskådare kastar in en snusdosa på isen. ”Speaker-Christer” reagerar genom att kort och gott ropa ”PUBLIKEN…!” med en stämma så sprucken och gäll att den för tankarna till Rudolf Andersson.

2. ”Speaker-Christer” ägnar en hel säsong åt att åtminstone tre gånger per match ropa ”AaaaaAAAA, vi hänger på Superstars nu’ra!”, alltid med exakt samma betoning. Eventuellt var stridsropet förinspelat. (OBS! Här spekulerar vi.)

1. ”Speaker-Christer” försöker påkalla domaren Tomas Anderssons uppmärksamhet. Det går inte speciellt bra:
”Huvuddomare Andersson till speakerbåset… Huvuddomare Andersson till speakerbåset… Huvuddomare Andersson till speakerbåset… Kan Tomas Andersson komma till speakerbåset? ANDERSSON!!!”


Epilog:
Vad ”Speaker-Christer” gör i dag är ytterst oklart. Förmodligen ser han fram emot sommaren.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0