#91 – Aftonbladet doktorerar i ämnet ”Jonas Elofsson”

Ni har sett dem. Ni har läst dem. Ni har glömt att slänga de gamla årgångarna och har dem därför liggande kvar i era byrålådor.

Elitseriebilagorna.

Ni vet, de som följer med kvällstidningarna inför säsongen med betyg på och kommentarer om samtliga spelare.

Bilagorna är alltid ambitiösa med mycket intressant och relevant stuff, men just spelarinfon är ibland lite… så där. Och man får väl ha förståelse för att kvaliteten skiftar en aning när man ska försöka beskriva sisådär 300 elitseriespelare på en gång.

Det brukar främst ge två effekter:

1)
Den junior som aldrig har beskrivits med orden ”Ung och lovande. Med för att se och lära. Behöver bygga på fyisken.” är ingen riktig junior.

2)
Samtliga på förhand mediehajpade värvningar belönas med fyra eller fem plus, trots att man vet att en ganska stor procent av dem kommer att floppa och trots att samma journalister då förmodligen kommer att håna sportcheferna för deras fadäser och övertro på spelarna.


Men då och då blir konstigheterna mer graverande och oförklarliga.


Inför 2003/04 beskrev Aftonbladets bilaga en av Leksands spelare som följer:

”En stabil elitserieback som är känd för att aldrig göra en dålig match. Stark defensivt, men också med en hyfsad offensiv.”

Visst låter det bra? Rena rama drömspelaren, för tusan! Vem kan det ha handlat om? Christer Olsson? Greg Brown kanske? Eller hade Leksand rent av lyckats värva Scott Niedermayer?

Nja.

Spelaren det handlade om var Jonas Elofsson.

En på många sätt charmant spelare och person, förvisso. Och med en rejäl dos talang som då och då tittade fram.

Men ”känd för att aldrig göra en dålig match”? ”Stabil”? ”Stark defensivt”?

Jag tror inte ens att den mest insvurne Elof-supportern skulle ha beskrivit honom med de orden. Och det borde definitivt inte finnas någon som skulle beskriva honom som en i huvudsak defensiv back.

De som såg Leksand säsongen 2002/03 minns nog snarare en stundtals ganska lat back som med jämna mellanrum struntade i att fullfölja närkamperna och då och då tog odisciplinerade utvisningar.

Å andra sidan. Han sköt sex elitseriemål den säsongen, varav tre i samma match. Så fair enough, ”en hyfsad offensiv” kunde nog de flesta gå med på.

Det får man ge Aftonbladet.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0