#85 – The Brynäs Connection

Och på den åttonde dagen skapade Gud Leksand och Brynäs. För evigt dömda att leva isär, för evigt tvinnade kring varandra i en kamp.

Typ.

En historielektion känns överflödig, alla kan redan allt om rivaliteten mellan de två klassiska lagen, de flesta säkert bättre än jag, men nog stämmer den något kortfattade och pompösa inledningen rätt bra.

Även om det inte har varit helt otroligt med spelarövergångar mellan de två polerna genom åren så har vi heller inte sett Tord Lundström i Leksandströjan eller Mats Åhlberg i Brynäs. Anledningen är enkel: Leksingar är leksingar och brynäsare är brynäsare.

Efter att Anders ”Masken” Carlsson presenterats i vitblå skrud ändrades allt. Några lyckade säsonger som spelare och ett sportchefsjobb senare banade han nämligen en pilgrimsväg från Gavlerinken till Isstadion. Säsongen 02/03 hade vi hela TRE gamla Brynäsprofiler i backuppsättningen: Niklas Gällstedt, Per Löfström och Christer Olsson. Svindlande!

Någonstans i kroppen kändes det ändå som att imperiet skulle slå tillbaka. På samma sätt som den onde generalen på andra sidan slagfältet tillåter några nederlag i väntan på att den stora fällan ska slå igen. På samma sätt som en äldre bror hämnas ett nyp med en regelrätt misshandel.

Mycket riktigt, runt år 2005 brast alla fördämningar. Läs själva:

Jörgen Sundqvist
Daniel Widing
Daniel Hermansson
Niclas Andersén
Daniel Sperrle
Lars Jonsson
Jonas Nordquist
Eddie Läck

(Värd att nämna är även målvaktstränaren Pekka Alcén, som i Leksand kammade noll, men i Brynäs organisation lyckats uppfostra slipsar som Anders Lindbäck, Joacim Eriksson och Jakob Markström.)

Micke Sundlöv
s Leksandsvärvningar sköt i höjden. Det finns fler namn på listan, och visst, de flesta gick via en eller flera mellanklubbar, och visst, LIF har sig själva att skylla i mångt och mycket, MEN – faktum kvarstår – de stal tamejfan en hel talangfull generation. Matematiskt och iskallt beräknande väntade de som duvor på brödkanterna. Ett tag kändes det till och med som att de även tog våra dåliga spelare på rent djävulskap (se Antti Jokela).

Man ska i och för sig komma ihåg att vi, till gästrikeklubbens stora förtret, har nypt några ess från dem också:

Herman Hultgren
Tommy Westlund
Niklas Andersson
Magnus Eriksson
Antti Hulkkonen


Vari ska denna såpopera sluta?

Var den lyckade värvningen av Joacim Eriksson ett första motdrag i det stora schackspelet?

Ska Brynäs skriva kontrakt med alla spelare som lämnar Leksand?

Eller är det helt enkelt så att de tidigare svurna fienderna håller på att smälta samman till ett?



Jesper Eriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0