#62 – Antti-Jussi Niemi får en kyss som heter duga

Som ni kanske har märkt så kallas denna sommarföljetong, lite käckt, delvis för ”100-LIF-höjdare från 2000-talet”.

För trots alla de tråkiga förluster och dåliga värvningar som vi tagit upp under de senaste veckornas lopp är det fortfarande händelser som jag och Oskar i dag kan minnas tillbaka på med en viss värme, hur cyniska vi än må låta.

Tyvärr har det även skett andra grejer också.

Grejer som fyllt ens kropp med starka känslor av olust.

En olycklig tackling, dramatiska nyhetsrapporter och en upprörd lagläkare skulle komma att prägla kvalserien 2009 mer än någonting annat.

***

Inför kvalet hade Mikael Lundström rustat som en krigsherre och Antti-Jussi Niemi var kronan på verket. Efter år av märkliga panikvärvningar innan transferfönstrets stängning kändes den rutinerade backen som ett exotiskt januaritillskott. Desto mer icke-exotiskt, snarare väldigt typiskt, var det faktum att han aldrig skulle få en egentlig chans att demonstrera sin skicklighet.

För den femtonde mars 2009, i sin tionde match med Leksand, händer detta:





Niemi bärs ut på bår med ett blödande jack i pannan och förs med ambulans till Helsingborgs lasarett.

***

Debatten om huruvida tacklingen var schysst eller ej rasade:

Mathias Tjärnqvist gör i mina ögon absolut inget fel alls. Problemet i det här läget är att Antti-Jussi Niemi gör en reverse, ett tillbakaspel, lämnar sig helt öppen för tacklingen och kan inte skydda sig, tyckte SVT:s expertkommentator Niklas Wikegård.

– Han blev utslagen på ett regelvidrigt sätt. Jag är jävligt upprörd, sa Mikael Lundström till Dalarnas Tidningar.

– Tacklingen i sig är schysst, men han kommer väldigt fel in i sargen. Sedan är det väldigt olyckligt att det blir som det blir, det var inte meningen att skada någon, sa Tjärnqvist till Aftonbladet.

– Han tog kanske i lite för mycket men det är sånt som händer, sa Niemi himself till TT.

***





Mannen som pratar i klippet ovanför heter Ronny Borelius. Det var hans rapporter angående Niemis välbefinnande vi dagligen följde i tidningarna, radio, tv och som lamslog hockey-Sverige.

Ansiktsskadorna verkade nästintill oräkneliga. Lagläkaren Borelius pratade till en början om frakturerna som ”livsfarliga”. Niemis välmående pendlade – ena dagen mådde han bra, och andra dagar blev han sämre, vilket spädde på de otäcka stämningarna.

Borelius svingade vilt i DT:

– Det var fullständigt livsfarligt för våra spelare att vara där ute på isen, de var ute för att skada, jag ville bara skrika åt domaren att bryta matchen.

***

Några veckor senare blev fallet Antti-Jussi Niemi en fråga för riksdagen. Den kontroversielle kristdemokraten och riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus ville föra en diskussion kring huruvida våld i idrottssammanhang skall kunna underställas civilrättsliga prövningar.

– Oavsett hur man bedömer situationen då Rögles Mathias Tjärnqvist tacklade Antti-Jussi Niemi mot sargen i onsdagens match i kvalserien kan det finnas anledning att ifrågasätta en kultur av straffimmunitet för ett agerande som av många, utifrån en allmän rättskänsla, upplever som stötande, säger han i DT.

Justitieminister Beatrice Ask var dock inte lika pepp på att diskutera.

***

Tio dagar efter den stora smällen fick Niemi lämna sjukhus med en blåklocka stor som Siljan, ordinerad en månads vila.

Dagen innan hade LIF mött Västerås och namn som Jesper Ollas, Pelle Prestberg och Jens Bergenström kunde nu läggas till skadelistan.

Borelius var fortfarande upprörd, men den här gången på Västeråsspelarna och återigen ekade ett välkänt mantra:

Det verkar som om de går in för att skada oss.

Att se alla spelare droppa av en efter en måste ha tagit knäcken på Ronny Borelius för till hösten hade han gett sig fan på att ingen skulle bli varken skadad eller sjuk. Men mer om det en annan gång.



Jesper Eriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0