#35 – Ulf Bergkvist bjuder på ett ”klargörande”

Låt oss börja med en liten avstickare.

Talkshowvärden Conan O’Brien tog hösten 2009, efter fem år av förberedelser, över det legendariska amerikanska programmet The Tonight Show. De långvariga succéerna för företrädarna Johnny Carson och Jay Leno fick de flesta att räkna med att Conan skaffat sig ett jobb för åtminstone tjugo år framöver.

I stället stod det redan efter sju månader, januari 2010, klart att den rödhårige irlandsättlingen snart skulle få lämna tillbaka programmet till Leno. Man raljerade därför under showens sista veckor friskt om sin korta överlevnad. Bland annat fanns ett stående inslag där man visade ”klassiska” inslag (som visats bara någon månad tidigare) från ”programmets historia”. Påannonseringarna kunde låta ungefär så här:

”This CLASSIC Tonight Show moment takes us back ALL THE WAY to November 2009. It was a time when Lady Gaga was popular, Angelina Jolie was still married to Brad Pitt and Megan Fox was considered hot…”

***

Så vad i hela friden har detta med saken att göra?

Jo.

Det känns ungefär lika tidsperspektivsbisarrt att på den här listan skriva om saker som har hänt under det senaste året. Och just den här punkten är den på hela listan som kommer att ta oss närmast realtid.

***

Så.

This CLASSIC Leksands IF moment takes us back ALL THE WAY to May 2010. It was a time when Niklas Eriksson was preparing for his first season as a first team coach and Victor Rask was still considered a huge prospect for the future.

***

Bakgrunden minns ni förmodligen redan, men låt oss ta en kort resumé.

11 april:
Trots seger i säsongens sista match mot Almtuna står det ändå klart att Leksand åter misslyckats att gå upp i den högsta serien. Ordförande Bertil Daniels talar om en ny, ungdomlig helsatsning.

13 april: Leif Strömberg
slutar som tränare i Leksand. I stället för Patric Kjellberg är det Bertil Daniels som uttalar sig i frågan från Leksands håll. Under dagen pratar Expressen med Kjellberg och Daniels, vilket renderar i en artikel som onekligen får det att verka som att Kjellberg fått sparken. På kvällen rapporterar Mrmadhawk att det är mer eller mindre klart att Andreas Johansson ska ta över som ny sportchef i föreningen. Allt verkar klappat, packeterat och klart.

14 april:
Leksands vd Håkan Åman vänder spelplanen på ända när han berättar för Dalarnas Tidningar att Patric Kjellberg visst ska ha fortsatt ansvar för lagbygget.

Efter detta blir det plötsligt knäpptyst från Bertil Daniels, som efter det missade kvalet figuerat mycket i media. I stället kliver Patric Kjellberg tillbaka in i spelet och vågar återigen uttala sig om sitt jobb.

***

Den ryktesmaskin som är Leksands kommun exploderar naturligtvis. Vad är det egentligen som har hänt i kulisserna? Och vart tog Bertil Daniels egentligen vägen? Ligger han bakbunden och kloroformerad i en städskrubb någonstans i arenan?

***

7 maj: Dalarnas Tidningar
smäller upp ett bastant grävarbete över fyra sidor. Där levereras en detaljerad rapport om hur hela processen, enligt deras uppgifter, ska ha gått till. Det rapporteras om en styrelse med en färdiguttänkt plan, om att Håkan Åman och Nils-Eric Johansson ska ha gjort sitt bästa för att sätta stopp för Andreas Johanssons tillträde och om hur deras påtryckningar fått styrelsen att ändra sig och skippa planerna på förändring. Johansson bekräftar att han fått en förfrågan. Daniels erkänner att styrelsen i ett skede beslutat att bryta samarbetet med Kjellberg och att man hade tagit kontakt med Johansson. Åman förnekar däremot att han varit med och ens diskuterat Johansson eller att han ens kände till att Johansson skulle ha varit på gång.

***

Och nu är vi äntligen framme vid den här punktens egentliga huvudnummer.

***

Artiklarna i lokaltidningen väckte givetvis en hel hög med frågor till liv. Vad är det egentligen som har hänt? Vem ljuger? Eller ljuger ingen, har man bara missförstått varandra? Råder det en maktkamp i föreningen? Vem har egentligen ansvaret för vad? Fattar personer beslut som är utanför deras ansvarsområde? Vad händer med ledningen? Kan alla verkligen fortsätta? Är inte oenigheten för stor?

Leksands IF:s eget försök att räta ut dessa frågetecken gick… så där.

***

9 maj, två dagar efter tidningsgranskningen, publiceras LIF:s hemsida en artikel under rubriken ”Klargörande från styrelsen”. Att kalla texten för ”klargörande”… ja, det kan inte riktigt anses som korrekt.

Texten är en intervju med ”ställföreträdande ordförande” Ulf Bergkvist. Redan här hajar man till en aning. Ställföreträdande? Vore det inte rimligare att låta den faktiske ordföranden Bertil Daniels vara ansiktet utåt för denna kungörelse? I en tid av spekulationer om maktkamp och en ordförande som fått sin position duperad är detta kanske inte den bästa taktiken.

Första frågan och svaret anger tonen för resten av texten:

Vem är det som beslutar om sportsliga frågor och hur ser arbetsgången sedan ut?

- Föreningens medlemmar väljer styrelse på årsmötet. Styrelsen utser VD, sportchef eller sportsligt ansvarig samt tränare. Klubbledningen föredrar ärenden och förslag som styrelsen beslutar om och självklart diskuteras olika alternativ och synpunkter här för att komma fram till ett för föreningen så bra beslut som är möjligt.”

Alltså, en redogörelse för hur ett styrelsearbete ska se ut, inte hur det nödvändigtvis har sett ut.

Resten av texten är i princip redogörelser av fakta som Leksand själva redan rapporterat om i pressmeddelanden. Alltså, en redovisning av de slutgiltiga beslut som fattats, betydligt mindre om de snåriga vägarna till besluten.

Att det som skrevs i artikeln är korrekt finns det inga skäl alls att tvivla på. Tvärtom. Allt som konstateras är sådant som alla som är någorlunda intresserade redan vet om. Och det är väl just där skon klämmer. Inte ett enda frågetecken rätas ut. Och Andreas Johanssons namn nämns överhuvudtaget inte.

***

Vi vill passa på att påpeka att vi i dagsläget inte tar någon sida i det här. Vi ville inte spekulera i vad som faktiskt är sant och inte eller vad som vore rätt eller fel. Det görs det tillräckligt mycket på annat håll ändå. Så länge sanningen inte är framme och fastslagen håller vi oss neutrala.

Vi förstår också att en förening inte kan berätta om allt som händer i alla lägen. Det vore ohållbart.

Ändå klamrar vi oss fast vid vår rätt att roas åt ironin i att bjuda på ett ”klargörande” som i ärlighetens inte klargör ett enda dugg, utan snarare spär på spekulationerna (för varför var det egentligen inte Daniels som uttalade sig?).

Och vi konstaterar stilla, om än lite oroat, att en förening där ett ”klargörande” leder till frågor kanske inte riktigt är en föreningen där ordningen just då är den bästa.

***

Epilog:
19 maj, mindre än två veckor efter intervjun med Bergkvist, kom beskedet att Patric Kjellberg ändå lämnar föreningen. Ny sportchef är fortfarande inte utsedd.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0