#23 - Leksand tar över Kungsbudan

Problemet med att skriva en lista som denna är inte att fundera ut 100 saker värda att nämna eller att googla fram lustiga länkar.

 

Nej, det stora dilemmat ligger i att skriva om höjdare som precis har skett.

 

Det säger nog sig självt att det är fan så mycket roligare att gräva i de gamla rullarna än att försöka omformulera en händelse som nyligen har skänkts spaltmeter på Masugnen.

 

Men det finns faktiskt äldre grejer som är rätt otacksamma att ge sig på:

 

1. Andra världskriget.

 

2. Mordet på Olof Palme.

 

3. Mötet mot AIK i Globen för åtta år sedan.

 

Minnet från tillställningen som sådant är sällsamt; gammalt och antikt, lämnat i en svunnen och mycket vackrare tid, men samtidigt så uttjatat och sentimentalt våldtaget.

 

För jag utgår från att ingenting har lämnats oberättat sedan den första april 2002. Dagen då landsbygden erövrade huvudstaden.

 

Den blåvita Globen.

 

Jens Nielsens 1-0 ur ingen vinkel på den numera firade NHL-målvakten Niklas Bäckström.

 

En nyskapad positiv energi som sedan bar laget hela vägen.

 

***

 

Leksand hade varit nere men uppe på fem i den föregående omgången.

 

Eller förresten, stryk meningen ovan. Hockeyn i sig är totalt ointressant den här gången. Åtminstone i jämförelse med vad som skedde på läktarna.

 

Jag har aldrig hört talas om en match, i någon sport, där hemmaarenan till 98 procent bestått av bortalagets supportrar - och vi pratar om en arena med kapacitet för 13.000 personer.

 

När media-Sverige hypade Djurgården och deras klack för det röda havet på Hovet tidigare i våras så misstänker jag att många leksingar slöt ögonen och tänkte tillbaks på den där dagen.

 

***

 

– Vilket otroligt stöd vi hade, synd att man inte fick vara med själv och spela, sade Peter Ekroth till Dalarnas Tidningar.

 

– Det är bara att ge Superstars en eloge som verkligen stöttar Leksand, det kändes som att komma tillbaka till den gamla goda tiden, sade Janne Huokkodå i AIK.

 

***

 

Än i dag återkommer man ofta till karnevalen i Globen. Äldre spelare som kommer till klubben har tillställningen som sitt starkaste pre-LIF-minne, yngre spelare har det som sitt första.

 

***

 

Ska vi göra ett till försök att beskriva matchen?

 

Det var tätt och jämnt och... äh. Som Oskar en gång skrev, ett stats.swehockey.se-screenshot säger mer än tusen ord, och sen kan ni, kära läsarkrets, do your own crying:

 

Skärmavbild 2010-07-19 kl. 21.32.41





Jesper Eriksson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0