#8 – Ronny Borelius tar ett rejält kliv, rakt in i strålkastarljuset

Säg ”Leksand” till en utomboendes och denna person börjar snart prata om ”alla hockeygalna fans” som bor där.

Och det är sant. Vi finns där, det gör vi.

Men det finns en annan sida också.

Det blir naturligtvis konsekvenser när en kommun som ligger på plats 145 på befolkningslistan har ett hockeylag som ligger på åttonde plats i Elitseriens maratontabell.

Eller när laget har en arena som tar in 7650 personer, vilket är ganska precis så många som bor i kommunens centrala del.

Det är ofrånkomligt att laget tar stor plats då. Att mycket kretsar kring det.

Och det är lika ofrånkomligt att det inte uppskattas av alla.

Det gör att man heller inte ska underskatta antalet hockeyhatare/-skeptiker i bygden.

Väldigt få åtstramande beslut kan fattas i trakten utan att det raljeras över att ”hockeyn, den går det minsann bra att satsa på”.

När det stora mäktiga hockeylaget sveper fram och breder ut sig, står det alltid kvar en del människor som, omotiverat eller inte, känner sig trampade på tårna.

Detta ska handla om ett tillfälle när dessa förorättade personer verkligen vädrade morgonluft.

***

Ronny Borelius
var under ett par säsonger Leksands lagläkare. Han klarade av de första säsongerna i föreningen i skymundan, men fick en rejäl dos av rampljuset våren 2009 när han, i kölvattnet av Antti-Jussi Niemis fruktansvärda skada, under några veckor svingade vilt i riksmedia.

Det skulle komma betydligt mer under hösten och vintern samma år.

***

Vi har redan berättat ingående om Jens Bergenströms populära blogg på dt.se. Den 27 oktober skriver han om hur laget vaccinerats mot svininfluensan, viruset som utan överdrift var på de flesta svenskars läppar under denna höst. Det blir ett roligt inlägg om ”Stureplansikonen” Petter Ullmans rosa Frank Dandy-kalsonger, om hur Martin Janolhs förklarar att han ”fick nästan ett köttsår” och om hur vaccinmotståndaren Marcus Weinstock påstår att han ”vet vad företaget som tagit fram vaccinet håller på med…”. All fun’n'games.

Fast vänta lite…

Vaccinerade de sig redan nu? Var det inte bara de värsta riskgrupperna som hade rätt till det?

***

Just så var det.

Nästa dag slår Dala-Demokraten stort på nyheten. Snöbollen rullar blixtsnabbt och snart är nyheten en riksangelägenhet.

Det rapporteras om hur ”gravida och kroniskt sjuka” fått vänta snällt medan laget trängt sig före i kön.

I stormens öga står Ronny Borelius, mannen som utfört vaccineringen. Mannen som begärt ut 50 vaccindoser från Leksands vårdcentral.

Han slår ifrån sig och menar att han fått doser över från tidigare vaccineringar och att dessa skulle vara obrukbara om de inte genast användes.

Han menade dessutom att en stor del av laget visst befann sig i riskgruppen. I en skrivelse konstaterar Borelius advokat: 

”Borelius vaccinerade cirka 65 procent av laget och bedömde samtidigt att cirka 60 procent av laget tillhörde den angivna riskgruppen då de använder inhalatorer av olika slag mot astmatiska besvär och har gjort så under en längre tid”.

En spelare i laget som Dalarnas Tidningar pratar med ger en annan bild:

– Jag skulle uppskatta att det är bara två, tre spelare i laget som har problem med astma.

Socialstyrelsen är inte heller imponerad. I juli 2010 fastslår de att Borelius agerat fel och att en del av spelarna inte alls tillhört riskgrupperna. Men man konstaterar också att det inträffade inte medfört att några andra patienter fått vänta på vaccinering.

***

Nu spelar det knappast någon egentlig roll, varken om det var juridiskt eller moraliskt rätt eller inte.

I samma stund som rubriker om att ett stort idrottslag trängt sig före i vårdkön når massorna, ja, då är den mediala matchen förlorad.

Nu gällde det dessutom ett lag som under hela 00-talet fått se sitt rykte naggas i kanten. Som åkt ur högsta serien tre gånger och som fått en stämpel som ett underpresterade köpelag med begränsat hjärta. Ett lag som många tyckts tröttna på och gärna ser namnet dra i smutsen. Då blir inte de moraliska poängen direkt flera.

***

En liten rolig detalj var ett agerande Borelius stod för när mediedrevet drog igång. Efter att han betat av den första vågen av frågor gick han under följande dag plötsligt inte att få tag på. Han hade dragit. Till Florida. Kanske inte det allra säkraste tecknet på att allt gått helt rätt till.

***

Epilog:
Den 3 december 2009 slutar Ronny Borelius som lagläkare för Leksands IF. Vaccinationskritiken anges som huvudsakligt skäl.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0