#11 – LIF jobbar brevväxling

Leksands IF.

Smaka på det.

Vilket jävla liv det har varit. Och fortfarande är.

Den neutrale brukar, efter evighetslånga diskussioner med någon mer insatt, till sist konstatera att ”LIF berör”.

Det var annorlunda förr. Visst fanns åsikter om Leksands IF, precis som med alla andra hockeylag. Men någonstans vände det – nuförtiden har ALLA en åsikt.

Antingen tycker man att det gullas för mycket med bönderna och att de har förtjänat sin plats eller så är man en fanatiker och anser att LIF är hela Sveriges lag och att alla landets människoliv skulle berikas av att ha dem i Elitserien.

Hur kunde det bli så här? Var började det?

***

7 april 2001.

Sjunde omgången av kvalserien. Leksand förlorar mot Linköping med 4-2. Säsongen från helvetet. Början på slutet, hoppet om att behålla elitserieplatsen sinar.


8 april 2001.

Paniken är total. De 51 åren i den högsta serien är snart förbi. Sanningen började gå upp för ordförande Nils-Erik Johansson. Och vad gör man i fall man inte lyckas fixa sin målsättning och tiden börjar rinna ut?

Man vädjar.

Han snackade ihop sig med Björklövens dito, Lennart Grefve, och tillsammans körde de en fräckis. Ett brev komponerades och skickades till Svenska Hockeyligan.

***


Till styrelsen i vår gemensamma intresseförening SHL

Som Ni förstår så slåss vi för vår existens i nästa års elitserie. Samtidigt så ska vi vara med och ta beslut om att skydda SHL-lagen i fem år framöver.

Vi hoppas och tror att alla förstår hur vi känner i dessa tuffa tider. Vi bedömer att vi kan tillföra SHL mycket under de kommande fem åren, och vår förhoppning är att ”Elitseriegarantin” skulle kunna gälla med omedelbar verkan. Det är ju faktiskt så att vi drivit på det här beslutet för att skydda de lag som i år spelat i Elitserien.

De tongångar och ambitioner som speglade helgens ordförandekonferens om att det till nästa år skulle bli så kallad ”Elitseriegaranti” gör det – som vi ser det – möjligt att redan i år införa garantin eller alternativt utöka elitserien inför säsongen 2001-2002.

Vi är beredda att diskutera olika lösningar för att både Leksands IF och IF Björklöven ska behålla sin plats i SHL.

Båda lagen är i en uppbyggnadsfas. Efter ett antal tuffa år så har vi levt upp till de krav som liganämnden har ställt på oss. Vi har inarbetade varumärken, väl fungerande ungdoms- och juniorverksamhet samt ligger i startgroparna för att bygga om våra ishallar för att emotse de krav som bör ställas på elitserielagen i framtiden.

Det känns givetvis svårt att prata i egen sak i detta utsatta läge, men om det sunda förnuftet får råda och man vågar se vad som är bäst för svensk ishockey i allmänhet och SHL i synnerhet så är detta ett logiskt beslut
.


***

”Garantin”  var en regeländring som innebar att elitserieklubbarna inte skulle kunna falla ur det högsta systemet lika lätt –  under en treårsperiod krävdes två misslyckade kvalserier innan det var läge att vinka Elitserien hejdå.

***

Fredag den 13 april avslöjade Expressen hela skiten. Dagen efter fick Falu-Kuriren tag i Nils-Erik Johansson.

– För det första vill jag säga att jag är oerhört besviken över att brevet ”läckt ut”. Jag trodde att det var ”säkrat” när det skickades direkt till styrelsen. Men alla vill ha oss kvar i elitserien och jag fick samtal från kolleger om att jag skulle skriva det här brevet. Det gjorde jag. Vi i Leksand är viktiga för svensk ishockey.

***

Det måste ha varit där det började.

Oskulden rycktes bort som ett plåster. Leksands IF var inte längre det charmiga laget från landsbygden. Landet
var indelat i en George W. Bush-polemik: Antingen är ni med oss eller mot oss. I vissa kretsar var LIF helt plötsligt någonting fult.

Jag antar att desperation gör galna saker med människan.

Någonstans kan jag tycka att den här händelsen, på ett rent galghumoristiskt sätt, är en lustig påminnelse om hur utbredd rädslan för Allsvenskan var en gång i tiden – en värld vi numera känner mer än väl.

Det är också lätt att göra jämförelsen med ett barn, som vet att spelet är förlorat, men i sista stund hittar på regler till sin egen fördel.

***

Epilog:

Det blev ingen ”garanti”. Huruvida Elitserien ska utökas eller inte diskuteras fortfarande och algom till årsskiftet har debatten pågått längre än Kalla kriget.

År 2010 begärde Björklöven sig själva i konkurs.



Jesper Eriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0