Och så finns det riktigt horribelt hemska förluster.

Och så finns det Leksands 4-8-förlust mot Rögle våren 2008.

Senast vi pratade om Ed Belfour lämnade vi honom efter att han släppt in det allra första skott han fick emot sig i Leksands tröja. Men historien tog ju faktiskt inte slut där. Alls.

Han följde upp det inledande debaclet genom att revanschera sig. Och det med besked.

Han stängde igen resten av debutmatchen mot Sundsvall. Seger med 4-1.

Han höll sedan tätt borta mot Nybro. Seger 4-0.

Och hemma mot AIK. Seger 2-0.

Och hemma mot Oskarshamn. 5-0.

Det dröjde 11.52 in på den nästföljande matchen hemma mot Bofors innan han återigen släppte in ett mål. En match Leksand ändå vann med 7-3.

Han höll alltså tätt tre hela matcher på raken. Mer än tolv perioder. Sammanlagt fyra timmar, tio minuter och 42 sekunder.

Klubbrekord naturligtvis.

***

Och statistiskt är det svårt att kalla Belfours tid i föreningen något annat än lysande. På 20 grundseriematcher höll han nollan sex gånger. Han hade på dessa matcher 92,12 i räddningsprocent. Han släppte in 1,79 mål per match.

***

På pappret såg det alltså bra ut. Det gjorde det också en stor del av tiden på isen.

Men det fanns sprickor i fasaden.

Och det handlade inte enbart om att han tog en månad långt jullov i samband med att hans barn föddes.

Det darrade nämligen till ordentligt ibland. När Leksand den sista november 2007 tog emot Malmö inför ett fullsatt Ejendal Arena gjorde man det med fjorton raka segrar i ryggen. I prestigemötet mot serietvåan hade Leksand verkligen chansen att visa att man var seriens kungar.

Och när man gjorde 2-0 redan efter fyra minuter såg det onekligen bra ut.

Men sedan började försvaret och Belfour plötsligt att läcka ordentligt. Matchen slutade till sist 5-5 och Örnen släppte in nästan en femtedel av de 26 skotten.

***

Men det är en hemmamatch mot ett annat skånskt lag som detta ska handla om.

***

Kvalserien 2008 inleddes precis som den inte skulle inledas. Noll poäng på två omgångar efter förluster mot Malmö och Brynäs.

Racet kändes kört innan det knappt ens hade börjat.

Det tyckte däremot inte Leksand. Och plötsligt kom man igång.

Storseger hemma mot Västerås. Vände underläge i tredje perioden och slog Rögle borta. Vann en magnifikt fantastisk 2-0-seger hemma mot Mora där Belfour var en av de verkligt stora giganterna.

Man var med igen. Det spelade ingen roll att man i sjätte omgången slarvade bort en ledning och förlorade med 4-3 borta i returmötet mot Mora.

Med fyra omgångar kvar var läget hur öppet som helst.

1. Malmö 15 poäng
2. Brynäs 10 poäng
3. Mora 10 poäng
4. Leksand 9 poäng
5. Rögle 9 poäng

Det här skulle minsann bli en rysare där Leksand, trots den dåliga starten, skulle vara med ända in till målsnöret.

***

Hemmamatch mot Rögle väntade. Ett lag som Leksand tagit full pott mot under säsongens fyra matcher. Här handlade det bara om att gå ut och göra ett bra jobb så skulle det ordna sig.

***

04.05 0-1 Andrée Persson.

Aj då.

Efter 11.34 åker Martin Johansson ut för interference. Chans till replik? Tvärtom.

12.18 0-2 Peter Lorentzon.

14.06 in i perioden reducerar Jan Huokko. Bättring på gång? Tvärtom.

16.40 1-3 Martin Johansson.

Rögle skjuter nio skott i första perioden. På dessa gör man tre mål. Mål på var tredje skott.

***

Men hoppet väcks när Johan Eneqvist i första periodens allra sista sekund, i numerärt underläge, kommer fri och gör 2-3.

Laget tar med sig energikicken av det målet in i andra perioden, det märks.

Efter 23.50 drar Mattias Sjögren på sig två minuters utvisning för hakning.

Nu jäklar.

Det tar bara fem sekunder. Sedan. Pang! 3-3 Ric Jackman.

Leksand har gjort det! Man har tagit igen sig efter mardrömstarten! Nu satan vänder det!

***

Well, easy, tiger.

***

Fem minuter efter kvitteringen gör Rögle mål på två skott i följd. 3-5. Och Ed Belfour lämnar sitt mål.

Eddie Läck
hoppar in – och släpper in det första skottet han får på sig.

Rögle gör även i den här perioden tre mål. Denna gången efter åtta skott på mål.

Matchen slutar 4-8 efter ängelholmarna gjort mål på två av sex skott i tredje perioden.

***

Jag har aldrig någonsin (och det här är ingen överdrift för dramatikens skull) mått så fysiskt och psykiskt illa över en idrottsinsats som denna. Jag har aldrig känt mig så snuvad, bedragen, illamående och trampad på som efter denna förnedring.

***

På många sätt kan jag känna att det är orättvist att Belfours tid i Leksand har utmålats som ett sådant fiasko. Att han på det stora hela var ungefär så bra som man kunde förvänta sig.

Men det är alltså på det stora hela.

I den här matchen mot Rögle var han… ja… det går inte att säga något annat än värdelös. Han var bedrövlig. Precis som resten av laget. När han behövdes som mest.

***

Epilog:
Två omgångar senare försvann en gång för alla chansen för Leksand när man förlorade borta mot Brynäs med 3-0 efter två mål i tom bur.

Hösten 2009 blev Ed Belfour målvaktskonsult inom St Louis Blues organisation. Han sade upp sig januari 2010.