#73 – Micke Lundström nätverkar

Han är mannen som gav oss spelare som Ed Belfour, Tomi Pettinen, Antti-Jussi Niemi, Oliver Ekman-LarssonPierre-Edouard Bellemare, Juha Lind och Pelle Prestberg.

Men sportchef Mikael Lundström såg inget egenvärde i att klara av saker på egen hand. Tvärtom.

Vid sidan av en fin värvningsmix av stjärnor och populära hemvändare bjöd han också på en rad, vitt spridda, samarbetsavtal med krafter utanför föreningen.

Ambitiöst och öppensinnat. Men i ärlighetens brukade spelarvärvningarna slå mer väl ut än samarbetena.


Ett par personliga favoriter:


Sommaren 2007:
Bellemare var, i konkurrens med Ekman-Larsson, Lundströms kanske största sportchefsfingertoppsmässiga skalp. En i Sverige okänd fransman som några senare skulle ståta med en allsvensk skytteligatitel, en kvalserie med en poäng per match och en dominerande roll i ett SM-slutspel.

Han kom på tryout sommaren 2006. Så varför ändra ett vinnande koncept? Man plockade in Bellemares gamle lagkamrat Nicolas Besch ett år senare på samma premisser. Men det stannade inte där. Ett avtal knöts med franska hockeyförbundet.

– Vi diskuterar med det franska ishockeyförbundet om ett avtal där vi får över en fransk spelare till oss varje år. Är han tillräckligt bra behåller vi honom, annars ska vi se hjälpa honom att komma till en klubb som sämst spelar på allsvensk nivå, förklarade Lundström för Dalarnas Tidningar.


Resultat:
Beschs karriär i Leksand renderade i tre allsvenska matcher och sju juniormatcher innan han lämnade föreningen. Sedan dess har Leksand inte värvat en enda fransman.

***

Hösten 2008:
Den superklassiska ryska klubben CSKA Moskva hade under den gångna sommaren för andra året i rad genomfört ett träningsläger i Hedemora, läger som bland annat innehöll matcher mot Leksand. En relation mellan föreningarna byggdes upp och Lundström såg obegränsade möjligheter med ett samarbete:

– Jag ser framför mig att ha juniorer från Ryssland hos oss under en tid och vice versa. Det skulle vara en riktigt bra variant. Säg att en kille från Sverige får åka över dit över en sommar och försäsongsträna. Det skulle ge bra erfarenheter. I den åldern gillar man hockey väldigt mycket. I den åldern behöver man mat, boende och fickpengar, så några stora summor skulle det inte handla om. Man får ju bara ha två icke EU-spelare, men då kan man alternera mellan dem, sade Lundström till Dalarnas Tidningar.


Resultat:
Ingen leksing har sedan dess spelat i CSKA Moskva och ingen ryss har spelat i Leksand.

***

Våren 2009:
Varför blicka utomlands när det finns kompisar i samma län? Leksand, med Lundström i spetsen, tecknar ett avtal med Borlänge om att betala en del av lönen till division 1-klubbens tränare Magnus Svensson mot möjligheten för Leksand att matcha juniorspelare i Borlänges A-lag.


Resultat:
Hösten 2009 sågar Svensson avtalet i Dalarnas Tidningar. Han menar att prioriteringen tycks ligga på Leksands J20 i stället för på Borlänge. Våren 2010 avbryts avtalet då Leksand enligt Patric Kjellberg inte har råd att fortsätta med det.

***

Med dessa typer av samarbeten och projekt och dess slutresultat blir kanske Lundströms märkliga sorti från föreningen lättare att förstå. Så vi kan väl ta det också.

Sommaren 2009:
Patric Kjellberg kommer in i föreningen och petar därmed undan Lundström från sportchefsposten. Lundström tar i stället plats i den nystartade ”sportkommitten”. När han ska förklara sina arbetsuppgifter för Dalarnas Tidningar anar man att det inte ska bli så mycket av den överenskommelsen heller:

– Nu tror jag att jag är någon typ av rådgivare till organisationen. Kan jag vara till hjälp i något avseende ställer jag givetvis upp. Men det är inte så mycket mer jag ska göra.


Resultat:
En och en halv månad senare lämnar Lundström föreningen och tar över som tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0