#68 – Micke Pettersson och Johan Rosén slår etablissemanget på käften

”Jag måste säga att jag är så grymt besviken på Börje. Han är så jävla dålig. Han är så jävla kass att jag skulle dra på han en smäll. Det är sant det.”


Peter Forsberg 1994


Ja, även världens bäste hockeyspelare kan lacka ur på domare. Och vi vet ju alla hur frustrerande det kan vara
när domsluten går emot. Fråga bara Burra. De flesta av oss har nog någon gång, i våra svagaste stunder, närt en önskan om att tvåla till en rättskipare.

Vissa tar dock denna önskan lite längre än andra.

Vi har redan varit inne på att 2002/03 var en stökig säsong med många utvisningar för Leksand. Bland de mer exceptionella exemplen på det märks att två av spelarna hamnade i handgemäng, bokstavligt talat, med linjedomare.

***

September 2002.
Andra elitserieomgången. Bortamatch mot Frölunda.

Premiären, och comebacken i högsta serien, hemma mot Brynäs hade slutat med en snöplig 2-3-förlust efter dubbla misstag av målvakten Sean Gauthier. Nyförvärvet Micke Pettersson hade spelat fram till Leksands första mål och själv gjort det andra.

Han skulle hamna i centrum i sin andra LIF-match också.

Ledning för Frölunda med 4-1 i andra perioden. Power play för Leksand. Pettersson kommer i gurgel med en frölundait och trillar omkull. När han reser sig upp tar någon tag i hans arm. Han viftar till med armen och träffar sin fasthållare i huvudet – problemet är att huvudet visar sig tillhöra linjedomare Johan Andersson.


5+20 och grovt matchstraff för abuse
.


– En domare måste ha bättre spelsinne. Det var inget slag, bara några småjabbar, rasade andretränare Ulf Skoglund i Dalarnas Tidningar efter matchen.

Disciplinnämnden höll, milt sagt, inte med. De stängde av Pettersson nio matcher för incidenten.

***

Januari 2003.
Hemmamatch mot Brynäs. Slutsignalen ljuder och Leksand har precis vunnit med 3-0. Men i samma stund förvandlas matchen till en Jacques Tati-film.

Ett storbråk utbryter framför Leksands mål. En av de inblandade är Johan Rosén som vill göra upp med Brynäs Janne Larsson.


Rosén delar ut en rak höger.

Larsson duckar.

SMACK.

Slaget träffar i stället linjedomare Mikael Ljungqvist som blir av med en framtand och svimmar.

Oops.


Disciplinnämnden stängde efter det inträffade av Rosén i fem matcher.

Roligt i sammanhanget var att de enda som straffades för bråket var Larsson och Leksands back Hans Lodin (som mot alla sorters sedvänja gjort två av matchens tre mål), som båda fick matchstraff. Det var först efter videogranskning som Roséns del av bataljen fastslogs. Med andra ansågs alltså Lodin skyldig till att ha knockat en domare.

Hur nära han var att också drabbas av den efterföljande avstängningen är oklart.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0