#56 – Hans Lodin+sarg-ut=sant

Ni kommer ihåg årets kvalserie? Ja, det gör ni nog. Tredje matchen spelades borta mot Södertälje, kvalets på pappret svåraste utmaning.

1-1 i andra perioden. Södertälje tryck är stenhårt, men Leksand bjuder på ett försvarsspel av rent fotbollsitalienska mått och klarar av box play på box play på box play.

Då får Antti Hulkkonen pucken i eget sarghörn. Vad ska han göra? Försöka starta anfall? Något borde det väl gå att…?

Pang. Uppspelet når bara blålinjen innan en SSK:are stoppar pucken och plötsligt står det 2-1.

***

Det finns en spelare som a-l-d-r-i-g  n-å-g-o-n-s-i-n skulle ha råkat ut för detta. En spelare som aldrig skulle ha drömt om att rensa genom att skjuta pucken inåt planen. Eller ens framåt.

Jag väljer att kalla honom sarg-ut-mannen. Till vardags går han under namnet Hans Lodin.

Det fanns inget läge i eget zon som var för trångt, för öppet, för stressigt eller för avslappnat för att vända sig om och dunka ner pucken i eget kortplank och sedan via rundeln se den dansa ut genom mittzon och stanna någonstans vid offensiv tekningscirkel.

***

Här kommer två korta instickare (som kan verka omotiverade, men snart får sin förklaring) om instruktioner:

1)
Det är väldigt vanligt att prata om att idrottsaktioner utförs ”som hämtat från instruktionsboken”.

2)
Inom ungdomsidrott, speciellt fotboll, är det vanligt med olika instruktionsvideor med olika stjärnor som används för att illustrera hur saker ska göras. Handlar det om dribblingar visas det stilstudier på Jesper Blomqvist, nickar Oliver Bierhoff, glidtacklingar Jocke Björklund och filmningar eller målfiranden Filippo Inzaghi. Och så vidare.


Så.


Vad har detta med saken att göra?

Skulle någon få för sig att skriva en instruktionsbok eller filma en instruktionsvideo om sarg-ut-rensningar skulle jag bli fly förbannad om inte Hans Lodin användes som förklarande objekt.

I synnerhet är det viktigt att rensningen genomförs så kantigt och så segt som möjligt, lite som att se Tony Adams eller Johan Mjällby försöka sig på en snurrfint. Och så, hur hård eller lös rensningen än är tänkt att vara, ska klubban svingas tillbaka så långt som det bara är möjligt. En sarg-ut utan yviga gester är ingen riktig sarg-ut.

***

Det är fantastiskt och märkligt att Lodin under sin sista sejour i Leksand plötsligt utvecklades till ett offensivt vasst vapen som med jämna mellanrum gjorde mål. 2002/03 riktade han i synnerhet in sig på de regerande mästarna Färjestad. Under grundserien gjorde han ett makalöst mål efter en övernaturligt dribbling och i första kvartsfinalen sköt han mål från mittzon.

Han övertalades att spela även säsongen 2003/04 trots att han bestämt sig för att sluta.

Ett kanske inte helt klokt beslut. På grund av skadeproblem blev det bara 16 matcher innan han slutligen lade av. På dessa matcher blev det bara två mål och noll målpass.

Å andra sidan kom båda målen i en av hans allra sista hemmamatcher, i och samma byte, med tjugo sekunders marginal, i en 8-3-seger mot Djurgården.

Ska man sätta punkt ska man göra det med besked.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0