#39 – Star-tv förvandlar LIF till handbollslandslaget

Vissa säsonger är roligare än andra. Man behöver inte vara Peter Englund för att notera att säsongen 2002/03 återkommer ofta på den här listan. Går man till slutspel så gör man.

På senare år är 2007/08 en av mina favoritsäsonger, det hemska slutet till trots.

Lagbygget hade en rolig mix av Belfour-superstars, Huokko-rävar, Bellemare-ynglingar och Bergenström-borlängeiter.

På isen gjorde man en utmärkt grundserie. Vid sidan av isen frodades en bild av ett lag som trivdes ihop och hade kul om dagarna.

Det senare byggde mycket på de filmer som visades på jumbotronen i pauserna av matcherna och som gjordes i samarbete med medieprogrammet på Leksands gymnasium. Vid varje match fick vi träffa en ny spelare. Ibland på i deras hem, ibland i arenan, ibland på andra ställen.

***

Filmerna var både roliga och väldigt välgjorda. Vi fick se Pierre-Edouard Bellemare steka bacon, höra Elias Granath tala ut om sin kärlek till Seinfeld, se Jens Bergenström vara iklädd blåställ som bilmekaniker medan han ilsket skrek åt en okänd ”Jarmo”, se Morten Green leka krig med en hockeyklubba som gevär, Daniel Nielsen handla på Konsum, Herman Hultgren köra grävmaskin, Johan Hägglund lägga om Janne Huokkos tak och Johan Eneqvist spela inomhusgolf. Bland mycket annat.

Godbitarna var många och vi har tagit på oss ansvaret att utse de fem största höjdpunkterna.

***

Så.


5. Tomi Pettinen.
Den finske titanen ägnade hela intervjun åt att sitta i bastun skyld endast av en handduk runt det allra mest heliga. Den emblematiskt vältränade backen lämnade därmed samtliga som ens någon gång har vistats på ett gym med galopperande kroppskomplex.

4. Jonas Elofsson.
Elof spenderade större delen av inslaget sittandes i sin lekstuga. Han berättade om hur hela laget brukade samlas och fika där. Han pekade bland annat på en liten barnstol och konstaterade att ”där brukar Magnus Hedlund sitta”. Klippet avslutades med att Elof dumpade av skräp på grannens tomt. Vem grannen var? Christer Olsson.

3. Gabriel Karlsson.
Intervjun, som ägt rum på en gård med ett stall, avslutades med att Gabbe klappade om en häst, tryckte sitt huvud mot honom och konstaterade drömskt ”ja du, gubben, du är nästan lika go som Challe du…”. Vem Challe är? Jo, det är näste man på listan.

2. Mikael Karlberg.
Kanske borde platsen i stället tillskrivas Marcus Karlberg, då Challes 7-årige son fick klä skott för en hel del i klippet. När Challe välte några av svärfars grejer i garaget förklarade han sig för den drabbade med orden ”Marcus förstörde lite av dina saker i garaget”. När kalaset avslutades med en hockeymatch mellan far och son stötte Challe på problem när han gång på gång blev bortdribblad – tills han helt sonika hakade upp sin son, tog pucken och sköt i mål.

1. Juha Lind.
Filmcrewet träffade Lind i allrummet i Ejendals arena. Han hann med det mesta under klippets fyra minuter. Han gick till duschen och frågade vem som var där och möttes av en dansk svordomskanonad från Morten Green, han spelade rundpingis, spöade Eddie Läck i en lek som gick ut på att inte få en elstöt, ritade upp en detaljerad skiss över sitt första mål i föreningen, berättade att Gabriel Karlsson skulle bli pappa, vilket förvånade honom eftersom ”ja… det trodde jag inte om Gabbe…”, gick tillbaka till duschen och fick reda på att ”fransmannen” var där och gick då därifrån med motiveringen att det var ”inget att se”. Klippet avslutades med att han vinkade hej då, sa att han ”skulle sova” och sedan kröp ner i en tom frysbox.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0