#31 – Leksand vill låna pengar av Magnus Hedlund

Vi har redan flera gånger varit inne på det motorstopp som var säsongen 2006/07. Spelet under den finske tränaren Jukka Rautakorpi fungerade inte och man hankade sig till kvalet efter en tredjeplats i grundserien. Elitseriechansen försvann i den sjunde kvalomgången, efter att Leksand då enbart tagit en trepoängare.

Den misslyckade säsongen fick konsekvenser. På flera sätt.

***

Strax efter säsongen bröts kontrakten med båda målvakterna Peter Hirsch och Joni Puurula, med backen Ilkka Vaarasuo och med målsprutan Pasi Saarela. Det ryktades även på sina håll om att Niko Mikkola och Magnus Hedlund skulle hänga löst.

Den sistnämnde skulle komma på tapeten igen.

***

Att missa Elitserien är inte gratis. Knappast att sparka spelare heller.

I maj 2007 publicerar Dalarnas Tidningar sensationella uppgifter. Leksand vill låna pengar av tre spelare. Jan Huokko, Mikael Karlberg – och så Magnus Hedlund.

Leksands förslag gick ut på att spelarna skulle sänka sina löner med femtio procent för att sedan kompenseras för det ”när Leksand var tillbaka i Elitserien”.

­– De killar som vi har frågat är spelare med stort klubbhjärta och jag tror att det ska lösa sig, säger Leksands vd Håkan Åman till tidningen.

***

Bortsett från det tämligen odiskutabla tecknet på att ekonomin inte var vad den borde väckte det hela än del funderingar till liv.

Huokko och Karlberg var kanske en sak. De var rutinerade, rimligtvis välavlönade och hade under föregående säsong varit kaptener i laget.

Men Hedlund?

Den 25-årige, tidigare supertalangen, vars karriär hackat sig genom toppar och dalar. Han gjorde en väldigt fin säsong för Leksand i Elitserien 2005/06, men hade under den nyss avslutade säsongen haft svårare att få spelet att klaffa och hade spelat både anfallare och försvarare.

Varför just han? Tjänade han verkligen så mycket? När han pratade med tidningen verkade han lika frågande själv.

Varför tror du att just du fått frågan om lån?

– Det har jag faktiskt ingen aning om.

Hur hög lön har du?

– Det är inget jag vill gå ut med i tidningen. Men jag tror absolut inte att jag är topp tre i laget.

Sitter du på ett långtidskontrakt?

– Nej, det går ut efter den här säsongen och är på ett 1+1 år. Det skrevs innan ett tidigare 1+1-kontrakt gick ut.”

***

Det är oklart hur dessa uppgifter nådde massmedia, men oavsett vilket verkade Håkan Åman inte direkt talträngd inför situationen. Och att han satte press på dessa spelare genom att bekräfta deras namn och appellera till deras klubbhjärtan är onekligen uppseendeväckande.

***

Huruvida Huokko, Karlberg och Hedlund gick med på dealen eller inte har fortfarande inte framkommit.

***

Säsongen 2007/08 gick inget vidare, varken för Hedlund eller för den också påstått löshängande Mikkola.

Mikkola skadade ryggen på försäsongen, missade första halvan av säsongen och fick sedan lämna föreningen under lätt tumultartade former när skadan väl var läkt.

Hedlund tog aldrig någon ordinarie plats i kedjorna, utan agerade i stället försteinhoppare när någon anfallare saknades. Lagom till kvalseriedags var han så utfryst att han inte bokfördes för en enda match och inte ens var med och tränade. Sin sista match i föreningen gjorde han uppsatt som sjundeback i grundserieavslutningen borta mot Nybro.

Sedan dess har Magnus Hedlund gjort en halvdan säsong i Danmark, varvat ner, gjort comeback i division tre för Ludvika och sedan återvänt till Danmark. Förhoppningsvis kan han vid 28 års ålder få ny fart på karriären.



Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0