#25 - Micke Lundström - januarikungen

I begynnelsen var Olle Öst.

 

Under det glada 90-talet var han Leksands sportchef. Han hade som specialitet att redan i april, sisådär tre timmar efter att säsongens sista match blåsts av och efter att ha genomfört ett par högkalibriga värvningar, förklara Leksands trupp till kommande säsong som spikad, först av alla elitserielag.

 

1995/96 sportade han dessutom en trupp med enbart svenska spelare (och jo, du har rätt, det är lockande att tänka att det beror på att Jergus Baca spelade i Leksand säsongen innan) och de nästkommande tre säsongerna hade truppen enbart en utlänning och det var Jens Nielsen, dansken som är mer svensk än Emil i Lönneberga.

 

***

 

Under Anders "Masken" Carlssons efterföljande tid vid rodret blev det annat. Maskens trupper var aldrig någonsin spikade. Han var på ständig jakt och stack heller aldrig under stol med att lagbygget inte var komplett.

 

***

 

Så kom då Mikael Lundström in i våra liv våren 2006. Utåt sett hade han en annan attityd än Masken. Han tonade ner alla förväntningar på värvningar under säsongen. Men det var uppenbart att taktiken egentligen var en annan. För ofelbart så dök det ändå upp spelare under seriens gång.

 

Hans forte var att januarivärva, under den sista månaden innan transferdeadline.

 

***

 

Under Lundströms tre år i föreningen levererade han sammanlagt sju spelare under årets första månad.

 

***

 

2007 plockade han in backen Dan Johansson och målsprutan Martin Bartek. Johansson fick knappt spela alls under återstoden av säsongen, men Bartek gjorde sex mål och tio poäng på bara fem grundseriematcher. I kvalet vann hans Leksands poängliga med åtta poäng.

 

***

 

2008 hade Leksand redan under hösten stjärnspelare som Ed BelfourTomi PettinenJan HuokkoMikael KarlbergJuha Lind och seriens poängkung Jens Bergenström i laget. Och mer lovades det att det skulle bli. Det galnaste och mest envisa ryktet var Teemu Selänne, men även namn som Lars Jonsson och Andreas Karlsson återkom ofta i spekulationerna.

 

Rykteshetsen gick på högvarv den sista veckan innan backen Ric Jackman och anfallaren Michal Grosek presenterades.

 

Jackman gjorde sex poäng på åtta grundseriematcher och i kvalet gjorde han nio poäng och sköt hela fyra mål, bland annat det avgörande i 2-0-segern hemma mot Mora.

 

Grosek kom att stämplas som en flopp, men lyckades trots sina loja utstrålning i alla fall göra tretton poäng på sammanlagt sjutton matcher i föreningen.

 

***

 

2009 hade man före säsongen spetsat laget med bland annat Pelle Prestberg. 19 januari säger SVT:s lokala nyheter att Leksand gjort klart med backklippan Antti-Jussi Niemi och anfallaren Robert Petrovicky, som vunnit Leksands poängliga i kvalet 2008.

 

Leksand dementerar att något är klart, men spekulationsmaskinen har ännu en gång tuggat igång.

 

Några dagar senare presenteras så Niemi som klar. Den sista januari kommer ytterligare ett besked. Leksand har värvat igen, inte bara Petrovicky, utan också centern Mathias Johansson från det ekonomiskt krisande Malmö.

 

Ni minns säkerligen hur Niemis säsong tog slut med ett rejält brak i kvalets andra omgång. För Petrovicky knöt det sig fullständigt och han lämnade kvalet poänglös. Johansson satte ett par potentiellt viktiga mål, men fick ändå inte förlängt kontrakt efter säsongen.

 

***

 

Låt oss sammanfatta.

 

Sju spelare:

 

Dan Johansson
Martin Bartek
Ric Jackman
Michal Grosek
Antti-Jussi Niemi
Robert Petrovicky
Mathias Johansson.


Antal NHL-matcher: 1052

 

Antal elitseriematcher: 916

 

Antal matcher under resterande delen av säsongerna de kom till LIF: 99

 

Antal poäng på dessa matcher: 58

 

***

 

Resultatet av värvningarna må ha varit varierande, men att som allsvensk förening kunna kapa åt sig så erfarna och profilstarka spelare är minst sagt imponerande.

 

Januaripulsen har blivit en tradition som man har vant sig vid att leva med varje år.

 

Frågan är, nu när budgeten och satsningen är en annan, hur det kommer att kännas januari 2011.

 

 

Oskar Klingborn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0